Quantcast
Channel: Grundskola 4-6 – Pedagog Malmö
Viewing all 524 articles
Browse latest View live

Registrera konto för att anmäla dig

$
0
0

Observera att du måste använda din jobbmejladress för att registrera dig. För dig som arbetar i Malmö Stad är denna förnamn.efternamn@malmo.se
Du kan registrera ditt konto redan nu om du vill.
Är du osäker på hur du går till väga finns här en lathund.

Vid frågor skicka ett mail till pedagogmalmolive[at]malmo.se


Srini Swaminathan – Teach For India

$
0
0

Under sin tid som lärare på en kommunal skola i det enorma slumorådet Dharavi i Mumbai utvecklade Srini Swaminathan ett arbetssätt med digitala verktyg som ökade lärandet. Hans utgångspunkt är att allt måste börja utifrån elevperspektivet och att alla kan – och måste få – lyckas. Numera arbetar Srini inom den ideella organisationen Teach For India.

Lyssna till Srini på Pedagog Malmö Live! den 27 september.
OBS! Föreläsningen är på engelska.

René Leon Rosales – Rasifiering, skola och maskuliniteter

$
0
0

– reflektioner om segregationens pedagogiska utmaningar

René kommer att hålla i sitt föredrag utifrån från hans avhandling, Vid framtidens hitersta gräns (2010), som är en studie av de effekter som ekonomisk och etnisk segregation, politik och maskulina ideal har på pojkars identifikationer i en multietnisk skola i den norra delen av Botkyrka.

Lyssna till René på Pedagog Malmö Live!

Ny på jobbet!

$
0
0

Ny termin, nya tag, och faktiskt ny tjänst för min del….! Som språkutvecklare på Pedagogisk Inspiration kommer jag få möjligheten att jobba med en massa kul och inte minst viktigt. Så här under uppstartsfasen blir det några stunder till uppfräschning av litteratur. En hel härlig hög att sätta tänderna i- Var ska jag börja?

IMG_7558bild1

Viktigt. Intressant.

Nihad Bunar (red.) skriver om förberedelseklassens utmaningar och fallgropar och om alternativet direktintegrering i ordinarie klass. Har ni läst den? Den känns puraktuell om nyanländas lärande!

Performansanalysen var det visst också dags att damma av. –Oj, vad det är viktigt att hålla kunskapen om den här bedömningsverktyget levande. För att inte tala om min absoluta favorit Processbarhetsteorin, som visar vilken språklig grammatisk nivå en andraspråksinlärare befinner sig på, samt vilket som är nästa steg att ta. – Gillar ni grammatik?

IMG_75522

Läs. Läs. Läs…!

Utöver detta en massa härlig litteratur om lässtrategier, om flerspråkighet, språkets roll i undervisningen och om språkutvecklande undervisning i alla ämnen… Vilket bl.a. fokuserar på hur vi svalärare, studiehandledare och ämneslärare kan samarbeta  för att nyanlända ( alla elever!) ska få  fortsätta att utvecklas i både i ämneskunskaper och språk och på rätt kognitiv nivå, även om svenska språket ännu ej räcker till. Att tidigt få in genrepedagogik i undervisningen har jag också  lyft här i bloggen tidigare.

IMG_7554bild3

Alla svalärares bibel har den kallats. Artiklar du inte kan vara utan.

Även ”Den stora röda” har åkt fram igen- ”alla svalärares bibel” hörde jag någon säga. Tung att bära med sig hem som kvällslektyr, men faktiskt helt nödvändiga artiklar för oss som jobbar med svenska som andraspråk och språkutvecklande undervisning.

Allt ovan kommer jag jobba vidare med i form av språkutvecklare på Pi. Kanske får vi tillfälle att ses här på Pedagogisk Inspiration eller när vi är ute på någon av Malmös skolor?  I höst finns det några tillfällen om nyanländas lärande och skolvardag vårt kalendarium, och då kommer ni säkert känna igen er från den här bloggen. Dessutom kommer jag att vara en av föreläsarna på Pedagog Malmö Live i september. Jag kommer då att fylla min föreläsning med en massa aktuellt kring nyanländas lärande och skolvardag; organisation och innehåll.

Nytt jobb och såklart ny blogg  och facebooksida  . – Här kan ni följa hur vi jobbar med språkutveckling på Pi.

Sist men inte minst- Jag kommer sakna alla härliga elever och den dynamiska skolvardagen som svenska som andraspråkslärare ute i skolorna.

Vi ses,

Johanna

Problem med mejlen – löst

$
0
0

Servern rullar på fint men istället fick vi problem med mejlutskick vid kontoregistrering och biljettutskick.
Vi är mycket ledsna för all nertid. All tid ni lagt på att försöka boka biljetter. Nu ska allt vara igång igen.
Det finns gott om biljetter kvar till alla föreläsningar.

Har du inte innan kl 15.00 fått mejl ang biljetter eller kontoregistrering så kontakta oss.

För problem med kontoregistrering och inloggning. Mejla pedagogmalmo@malmo.se

För problem med saknade biljetter mejla bokningar.pm@malmo.se

Observera att vi inte manuellt kan boka biljetter åt er och kl 15.30 tar vi helg och kommer åter på måndag.

Löst Captcha-loopen

$
0
0

Som om inte överbelastningen av servern och det försvunna mejlen var nog så fastnade även en hel del av er på en sida där ni skulle bevisa att ni inte var bottar; en Captcha-sida. Det var ett spamfilter till webbplatsen som fått hicka pga det stora antalet anrop på kort tid. Men även detta problem ska nu vara löst.

Att vara igång

$
0
0

Förväntningar

Denna termin kör vi igång BFL-arbetet på ett flertal skolor i Malmö. Vi har tidigare haft kickoff på de berörda skolorna, men igår startade arbetet verkligen på riktigt för fyra av skolorna. Eller i alla fall för de som kommer att agera samtalsledare eller processledare (kärt barn har många namn) på respektive skola.

Samtalsledarna från Malmö idrottsgrundskola, Annebergsskolan, Oxievångsskolan och Fridhemsskolan samlades på Pedagogisk inspiration för en uppstart till det arbete som sedan kommer att ske i samtalsgrupper ute på skolorna. Igår diskuterade vi förväntningar, gruppstruktur, en variant av TLC-modellen (Teaching learning community), lessons from the geese, tekniker och så klart lite BFL. I bilden kan vi se vanligt förekommande ord som kom upp när det diskuterades förväntningar på sig själv, kollegor samt på mig och Anna som utvecklare.

Det är så roligt att vi nu är igång och vi ser fram emot att se vad detta arbete kan leda till på skolorna (läs för eleverna).

Nu ser vi fram emot att köra vidare med ett tiotal skolor till resten av veckan. Heja!

Apelgårdsskolans åttor på NO-dag på Tivoli i Köpenhamn

$
0
0

Efter att ha gått till final i InnoCarnival 2016 där våra elever från Apelgårdsskolan ställde upp med det stiliga tävlingsbidraget Zlatan Plaza, hamnade de på en mycket hedrande fjärdeplats.
IMG_1172De vann ett fint pris med en mängd Fair Trade-produkter, vilka skänktes av Miljöförvaltningen. Dessa produkter lottades ut till våra elever på skolavslutningen.

IMG_0087

Och igår var det äntligen dags att åka på den resa, som vår skolledning belönade eleverna med efter väl utfört arbete med InnoCarnival!

IMG_1182
Resan till Tivoli i Köpenhamn och deras Faglige dage blev en heldagslektion som vi förberett ämnesövergripande i skolan under de första dagarna på terminen (det efterarbetades och utvärderades idag). Eleverna utrustades med uppgiftshäften, pennor och matsäck från skolmatsalen. Till några experiment behövdes plastmuggar och till och med en badrumsvåg. Sedan arbetade våra elever med uppgifter kopplade till hastighet, massa, tid, energi och andra naturvetenskapliga fenomen samtidigt som de åkte karuseller. När uppgifterna var avklarade var det dessutom gott om tid kvar att åka många fler karuseller innan vi skulle åka hem.

Kan det bli bättre? Ja – det kan det faktiskt!

Solen sken från en blå himmel hela dagen, alla hade roligt och på hemresan fick våra elever beröm av busschauffören för sitt trevliga uppträdande! Vilken toppendag!


Örtagårdsskolan + Din Röst Ska EKA! med temat ”Identitet”

$
0
0

Föregående termin var Din Röst Ska EKA! på Örtagårdsskolan och arbetade med femmorna. I höst är vi tillbaka på skolan igen med nya femmor och där temat identitet är på tapeten. Denna gången skall vi utforska hur identitet kan te sig genom exempelvis film, teater och musik, Hiphop för att vara mer exakt. Nästa vecka kommer vi tillsammans med musikläraren att hålla en workshop för eleverna där dem ska få lära sig vad begrepp som ”Beats”, ”16 bars”, ”Takt”, ”Rhyme” och ”Flow” innebär för att sedan själv försöka skriva egna lyrik som kretsar kring identitet och pröva rappa till musik!

Under vår introduktion fick eleverna ett smakprov på hur rap kunde låta och många verkade tycka om genren. Eleverna fick även titta på vår inspirationsfilm som är ungefär 20 minuter lång för att bekanta sig med arbetet som kommer att ske kommande veckor. Filmen blir även en kickoff och utgångspunkt för arbetet.

Arbetet lär pågå i totalt 10 veckor och det ska bli spännande med eleverna kommer att koka ihop. Processerna kommer att filmas och klippas ihop för andra intresserade att ta del av :)

Här kommer ett kort videoklipp från introduktionen med eleverna:

Är du vidare nyfiken på vårt arbete? Glöm då inte att anmäla dig till vår föreläsning/workshop inför Pedagog Malmö Live den 27 september!

Lär mer om eTwinning och programmering

$
0
0

Ni som följer min blogg lite närmre vet om att jag är en varm förespråkare för att arbeta med eTwinning som är en avgiftsfri och säker plattform där lärare i hela Europa kan mötas, utveckla samarbetsprojekt och delta i gratis fortbildning. Det sparar tid och är enormt utvecklande för både oss pedagoger och våra elever att arbeta med eTwinning. Här får ni en fantastisk möjlighet till att lära er mer om inte bara eTwinning utan också om hur du kan arbeta med programmering och digitala verktyg i din vardag. Du kan också läsa mer om eTwinning, programmering och digitala verktyg på min blogg: Digitala verktygslådan där jag i 10 år har samlat länkar jag huvudsakligen lärt mig genom eTwinning i det kollegiala lärande som sker kontinuerligt där. Vill du snabbt lära dig mer om eTwinning så är du välkommen att anmäla dig till eventet som ligger redan nu på måndag den 29/8. Det gör du i kaldendariet här på Pedagog Malmö. Kan du inte denna gången så kommer det fler tillfällen.



Inbjudan till konferensen Öppna dörren till Europa

Konferensen hålls under en halvdag på följande orter: Luleå, Gävle och Växjö.  Det kommer att handla om eTwinning, programmering och digitalt lärande.

Den här dagen är till för dig som vill hämta inspiration och fördjupa dina kunskaper om internationellt samarbete och digitalt lärande. Tillsammans med Josef Sahlin, Fredrik Holmberg och Karin Nygårds kommer eTwinning Sverige att presentera olika möjligheter för dig att använda i det dagliga arbetet.

Konferensen riktar sig till förskollärare och lärare på grund- och gymnasieskolan men också till andra intresserade av internationellt samarbete med digitala verktyg.

Det kostar ingenting att delta på konferensen men om man skulle utebli så debiteras man 400 kr. Anmäl dig så snart som möjligt för det är först till kvarn som gäller.Fika ingår. Anmäl dig via länk nedan senast den 9 september 2016.

Tid och plats:

Tisdag 11 oktober 2016 kl. 12.30–17.00, Luleå Teknikens Hus i Luleå, Teknikens Hus väg 2

Luleå

Onsdag 12 oktober 2016 kl. 12.30–17.00, Gävle Clarion Hotel Winn i Gävle Lokalen ligger ca 150 m från hotellet på Norra Slottsgatan 6.

Gävle

Torsdag 13 oktober 2016 kl. 12.30–17.00, Växjö Konserthus i Växjö, Västra Esplanaden 10

Växjö

Har du frågor, vänligen kontakta Karin Kaikkonen eller Kristina Dahlberg på etwinning@uhr.se. Arrangör eTwinning Sverige, Universitets- och högskolerådet (UHR)

Program

12.30 Registrering med kaffe och frukt

13.00 Introduktion – Internationellt samarbete genom eTwinning

14.00 Föreläsning

15.30 Så öppnade vi dörren till Europa (inkl. fika) Lärare som har använt eTwinning berättar om sina erfarenheter.

16.30 Workshop Du kommer att få möjlighet att utveckla en egen projektidé och verktyg för att omsätta den till ett konkret projekt.

17.00 Avslutning

Medverkande föreläsare:

Josef Sahlin är lärare på Årstaskolan i Stockholm. Han har under många år tillsammans med kollegor utvecklat arbetssätt och rika uppgifter som spridit sig i hela Sverige och även utomlands. Uppgifter som får ta tid, som har riktiga mottagare, ställer frågor och är rika på nya roller och förmågor. I denna föreläsning tar han avstamp i programmering och digitalisering som kreativa redskap för att ge elever möjlighet att förstå och samspela med omvärlden.

Fredrik Holmberg, Filmpedagogerna Folkets Bio Alla har rätt att lära sig läsa, tala och skriva. Det är en mänsklig rättighet. Idag innefattar det fler medier än det skrivna ordet och förutsättningarna för kommunikation förändras ständigt. Hur skapar vi en undervisning som ger eleverna dessa verktyg? Karin Nygårds, lärare i svenska på Sjöstadsskolan i Stockholm, ser tre perspektiv på programmering i skolan. Det första handlar om demokrati och allmänbildning. Det andra handlar om koden som tankeverktyg. Det tredje är koden som kreativt verktyg, som används i praktiskt skapande. Alla tre perspektiven kan finnas med på olika sätt i de flesta ämnen, säger Karin Nygårds.

Twinna lugnt/Annie

Tankar om språkutveckling och nyanländas lärande

$
0
0

Klurigt….

Vad är egentligen språkutvecklande undervisning och hur hade vi lärare kunnat samarbeta mer effektivt för att språk- och kunskapsutveckling ska gå hand i hand?  När man jobbar med nyanlända är ju drömmen att svalärare, ämneslärare och studiehandledare ska samarbeta och gärna med digitala hjälpmedel som underlättar. Hur ser detta ut i verkligheten? Vad är egentligen språkutvecklande? Hur ser ni på förberedelseklassens vara eller icke vara? Jag är jättenyfiken på att med detta fokus få träffa flera av er under Pedagog Malmö Live. I höst finns också tillfälle till några fördjupande träffar kring nyanländas lärande och skolvardag här på Pedagogisk Inspiration. Jag har tidigare lyft genrekunskap som ett effektivt verktyg för elevers språkutveckling (oavsett om vi har svenska som andrapråkselever eller ej). Genrekunskaper från början ska vi såklart också jobba med  här på Pi i höst. Hoppas vi ses!

Johanna

Anette Bagger- Prövningen av en skola för alla

$
0
0

I denna föreläsning presenteras resultaten och slutsatserna i min avhandling med titeln: Prövningen av en skola för alla. Nationella proven i matematik i det tredje skolåret. Elevers och lärares upplevelser av proven skildras. Provets instruktioner och genomförande problematiseras genom avhandlingens resultat. Det har visat sig att proven ibland uppfattas ha inslag av high-stakes, det vill säga att något står på spel för elever och att elever upplever negativ press. I studien gällde detta så många som varannan av de flerspråkiga eleverna med annat modersmål än svenska, även elever i behov av stöd var överrepresenterade. Under det nationella provet är det inte bara eleven som sätts på prov, utan också läraren och provet självt. Utmaningar med att anpassa provet, bland annat vad gäller språklighet är central för att ge alla elever tillgång till provets innehåll. Provverksamheten har visat sig leda till att dilemman uppstår när provets likvärdighet ställs mot provets.

Lyssna på Anette Bagger på Pedagog Malmö Live!

Återstående biljetter till Pedagog Malmö Live! släpps –även utanför Malmö Stad!

$
0
0

#PML16 är öppet för all personal inom kommunal och fristående pedagogisk verksamhet.

Här anmäler du dig till Pedagog Malmö Live! Förmiddag

Här anmäler du dig till Pedagog Malmö Live! Eftermiddag


Instruktion: Så här gör du för att anmäla dig (guide – steg för steg med bilder.)

Vänligen registrera dig med din jobb-mejladress och glöm inte att även ange korrekt adress till din arbetsplats. Om du arbetar utanför Malmö stad kostar biljetterna 500:-/halvdag och kommer att faktureras er. (Systemet kommer att ange Free ticket på biljetten men ignorera detta.)

Studenter vid högskolor och universitet är välkomna att anmäla sig utan kostnad. Var noga med att ange din mejladress kopplad till ditt lärosäte. Har du ingen sådan så anger du privat epostadress samt lärosäte och utbildning i fältet ”Skola”.

Alla som vill ha biljett måste själv gå in och göra sin bokning. Det går t ex inte att boka biljetter till 10 kollegor eller kursare.

Kort om Pedagog Malmö Live! #PML16

Datum: 27 september

Plats: Pauliskolan, Malmö Latinskola, Malmö Borgarskola och S:t Petri skola

Pris: För anställda i Malmö stad är det kostnadsfritt, för dig som inte är anställd i Malmö stad kostar biljetterna 500kr/halvdag. 

Vid frågor skicka ett mail till pedagogmalmolive[at]malmo.se

Hiphop-Workshop på Örtagårdsskolan med temat ”Identitet”

$
0
0

Wow! veckorna rullar förbi fort nu och djupdyker alltmer med Örtagårdsskolan kring begreppet ”Identitet”. Denna gången gick det ut på att uttrycka sig i text (lyrik) för att sedan tillsammans skapa en hiphop-låt. Varje elev fick en snabb genomgång om hur en hiphoplåt är uppbyggd och fick testa på att berätta om sig själv i texten eller någonting man skulle vilja förändra.

Eleverna satte igång direkt och inom kort släppte rädslan och kreativiteten kickade igång. Det var superkul att se eleverna så engagerade och när lektionen var över ville vissa stanna kvar för att skriva klart sin text.

Arbetet kommer att utmynna i en film som eleverna kommer att skapa där de sammanfattar vad de har lärt sig under totalt 10 veckor med temat ”identitet”.

Superlyckat, vi fortsätter EKA!

Här kommer ett videoklipp:

Samtalet som aldrig ville ta slut

$
0
0

När vi till slut hittade fram till In Discourse i de gamla lokstallarna i Kirseberg så möttes vi av ett engagemang och en stor nyfikenhet. Här inne arrangerades en Mötesplats för dans i skolan. Dansaktörer, skolor, representanter för grundskole- och kulturförvaltningen samt Danscentrum Syd och Riksteatern Skåne var samlade för att samtala om hur man kan arbeta med dans i skolan. Kvällen arrangerades i samarbete mellan Pedagogisk Inspiration och Barnkulturenheten och hade som syfte att lyfta fram dans som konstform i Skapande skola och i andra sammanhang där man tar in kultur i skolan.

Vi bjöds på presentationer av tre dansaktörer som berättade varför de har valt dans som uttryck och hur de tänker när de tar klivet in ett klassrum. Vi fick höra berättelser om den nya folkdansen, om breakdance, som ett sätt att skapa motivation och ansvar, och om hur den samtida dansen är tillåtande oavsett vem du är eller hur du ser ut.

IMG_0593

Kvällen bjöd in till samtal om hur man kan koppla dans till teman som är aktuella i Skapande skola (språk, lärande, identitet) eller andra teman som skolorna jobbar med. Vi talade också om hur dansen kan vara det gemenskapande men kan bli exkluderande om man inte tar in allas olika förutsättningar. Samtalsviljan var stor, engagemanget högt och frågorna många.

Mötesplatserna är ett rum för skolor och kulturutövare att lära av varandra och förstå varandras verkligheter för att vi ska kunna ta vara på de tillgångar som vi alla bär på. En förutsättning är kommunikation och att vi har fått pröva våra tankar tillsammans. Vad vill vi? Hur gör vi? Hur kan kulturen bli meningsskapande i det dagliga skolarbetet samtidigt som vi värnar kulturen och den konstnärliga integriteten? Viktiga frågor som lyftes i samtalen som aldrig ville ta slut.


Internationellt projekt når Bryssel

$
0
0

I Malmö pågår ett stort Internationellt projekt som involverar inte mindre än åtta länder och sju  skolor i Malmö stad. Detta projekt påbörjade just sitt andra år men har redan nått oanade höjder i uppmärksamhet. Projektet har blivit uppmärksammat högt upp i Irland (där det initierades), det har presenterats i Sevilla på Joint Research Centre, i Pisa på ett event kring digital utbildning, i augusti fick skaparna i Dublin träffa en person från EU för att presentera projektet och slutligen ska de till Bryssel för att presentera det för representanter från 32 olika länder som är intresserade av att veta hur det går. Det betyder att detta Erasmusprojektet har fått en otroligt mycket större uppmärksamhet än kanske vad som är brukligt. Detta är roligt men det ställer också stora krav på de som är med i projektet att vi fortsätter i samma stil.

Projektet heter DSoE – vilket står för Digital Schools of Europe och går ut på att  hitta kriterier för när en hel skola är digitaliserad. Alla länder samarbetar kring de kriterier som finns på Irland och bearbetar dem för att se hur vi kan hitta gemensamma kriterier som kan gälla alla länder i EU. Vi samlar också in goda exempel på undervisning som involverat IKT och där IKT har stärkt lärandet. Dessa exempel kopplas sedan till de olika krierierna. Förutom detta så samarbetar lärare genom eTwinning för att förstärka både elevernas lärande och deras egna kollegiala lärande. Det har också skapats en online digital kurs för lärare som vill lära sig mer om hur de kan arbeta digitalt i klassrummet.

Här är länken till projektets officiella websida:

The Digital Schools of Europe Project

Mer information om DSoE kommer inom kort.

Annie Bergh

Radiosändning + James Nottingham + Pedagog Malmö Live!

$
0
0

Gott folk!

Välkommen till en ny vecka i pedagogikens underbara värld!
I fredags började vi morgonen som vilken annan dag som helst, men det unika just då var att Sveriges Radio P4 sände reportaget som Örtagårdsskolan gjorde tillsammans med oss. Här får ni höra

Sedan har vi under föregående vecka träffar hela personalstyrkan på Strandskolan för att påbörja ett långsiktigt arbete. Denna gången kommer arbetet vara ämnesövergripande samt utifrån respektive behov som finns i de olika klasserna. Det ska bli spännande!

Utöver det har vi även suttit ner med våra kollegor inom avdelningen ”Normer & Värden” för att lära känna varandra mer men även för att kartlägga vår kompetens inför en insats inom normkritik som vänder sig till alla tre förvaltningar.
14425349_1189037441158724_1835577653260773322_oVi planerar även i fullfart inför Pedagog Malmö Live som är imorgon! Vi hoppas se er som har anmält sig där, det lär bli fantastiskt!

Vi har även fått äran att intervjua James Nottingham efter hans sista föreläsning imorgon vilket kommer bli spännande!

Matematikutvecklarnas föreläsningar på PLM16

$
0
0

Angelina Briggners föreläsning ”Matematikundervisning med digitala verktyg” diskuterade frågor som:

Hur kan digitala verktyg vara ett stöd i att utveckla elevers lärande i matematik?

Vilka möjligheter finns och hur hanteras de svårigheter som kan uppstå?

Tillsammans med åhörarna utforskade Angelina hur tekniken kan förenas med didaktiken och med hjälp av ett formativt förhållningssätt förstärka lärandet och öka den matematiska förståelsen

I sin föreläsning ”Kartläggning av nyanlända elevers kunskaper” föreläste Nafi Zanjani och Maria Dellrup tillsammans med Mariam Azari och Mahin Khanian från Mosaikskolan. I föreläsningen informerades om Skolverkets material i numeracitet och detta knöts erfarenheter från kartläggningssituationer med fokus på numeracitet

Nafi Zanjani deltog i föreläsningen ”Learning Study” där lärare från grundskolan och gymnasiet erbjöd möjlighet till erfarenhetsutbyte och diskussion utifrån Learning Study, Ämnesdidaktiskt Kollegium (ÄDK) och fyra presentationer, både från grundskola och gymnasiet.

”Vad är det som gör skillnad?” hette föreläsningen som hölls av Elisabeth Pettersson, Christina Svensson, Maria Dellrup och Nafi Zanjani från Pedagogisk Inspiration samt Gudrun Einarsdottir, Lotta Appelros Morin och Iwona Chaurkiewicz från Team Munkhättan . Föreläsningen handlade om hur vi undervisat om begreppen subitisering, talföljd och skillnad med hjälp av metoden Learning Study. De begreppen är centrala i Skolverkets bedömningsstöd för årskurs 1-3.
Länkar:

bildlsangelina

Matematikundervisning med digitala verktyg

bildlsnafi

Kartläggning av nyanlända elevers kunskaper

bildlsChristina

Vad är det som gör skillnad?

Text: Maria Dellrup
Foto: Nafi Zanjani

Svartmålare utmanas

$
0
0

I onsdags genomförde Pedagogisk inspiration jättearrangemanget Pedagog Malmö Live. Det rörde sig om en studiedag med 180 föreläsningar som ägde rum i fyra av Malmös skolor. Själv befann jag mig hela dagen på Latinskolan för att fungera som handledare för de elever som frivilligt hade ställt upp som salsvärdar. Varken jag eller eleverna var särskilt väl insatta i vad uppdraget skulle komma att innebära och vi stötte på en rad problem under dagen som vi löste tillsammans. Vi improviserade och gjorde så gott vi kunde och det hela avlöpte väl. Det som skulle göras blev gjort och jag tror att både föreläsare och åhörare var nöjda med dagen. Saken är den att det hade inte varit möjligt att klara arrangemanget utan salsvärdarna. Vid Latinskolan handlade det om elever från Hotell- och turismprogrammet vid Värnhemsskolan. Alla var tjejer och de hade alla namn som vittnade om att de hade sin bakgrund i andra länder än Sverige. Alla salsvärdar gjorde utan att tveka sitt jobb för att bistå föreläsare och åhörare med det som behövdes. De gjorde ett fantastiskt jobb!

Nu ska vi stanna upp en stund och tänker efter. Det som beskrivs ovan har sin motsvarighet också på det samhälleliga och strukturella planet – inte heller där klarar vi oss utan Rasha, Aliya, Kinga, Sevan och alla de andra som har kommit till Sverige. Både de som har flytt för sina liv från krig och förtryck och de som har sökt sig hit av andra skäl. Det här landet är i desperat behov av de människor som har sökt sig hit. 43 procent av Malmös befolkning har utomeuropeisk bakgrund och jag kan inte ens föreställa mig hur dyster och torftig staden skulle vara om de inte vore här.

I en aktuell bok med titeln Flyktingkrisen och den svenska modellen, skriven av Anders Nilsson och Örjan Nyström, förs en saklig och nödvändig diskussion kring varför flyktingar bör betraktas som en resurs och inte som en belastning. Nyström har tidigare varit verksam som LO-utredare, men har även skrivit en rad böcker om arbetsliv och politik, samt producerat kursböcker i historia för gymnasieskolan. Malmö-bördige Nilsson har också skrivit en rad böcker, varit verksam som LO-ombudsman och dessutom som stadssekreterare i Göteborg. I Sverige liksom i övriga västvärlden lever vi med åldrande befolkningar och behovet av arbetskraft på den reguljära arbetsmarknaden är akut. Situationen är akut på riktigt! Om 15-20 år behöver Sverige och de övriga nordiska länderna ha ökat antalet förvärvsarbetande med 1,7 miljoner. Om så inte sker kommer välfärdssystemen och pensionssystemet att urholkas kraftigt och konsekvenserna är nästan ofattbart allvarliga för oss som nu är mitt uppe i yrkeslivet eller med studier. Det kommer per automatik innebära att gamla, sjuka och ekonomiskt utsatta grupper kommer att gå en mycket dyster framtid tillmötes. Det finns inga sakliga argument som talar för motsatsen.

Den här utvecklingen är inte unik för Sverige. I övriga Europa är de negativa befolkningsprognoserna ännu mer påtagliga. Den lilla rännil av flyktingar, drygt 1 miljon, som hittills har lyckats med konststycket att ta sig till Europa från krigen i Mellanöstern, framställs inte sällan som en flodvåg som raserar allt som kommer i dess väg. Hur kan den högproducerande, tekniskt avancerade och ekonomiskt starka kontinenten Europa med 500 miljoner invånare vara så sårbar att mottagandet av denna lilla andel av flyktingströmmen resulterar i reaktioner som medför panikåtgärder, flyktingstopp och systemkollaps? En sak är i alla fall säker. Det är inte flyktingarna i sig som är roten till krisen. Det menar i alla fall Nilsson och Nyström som istället identifierar andra och mer strukturellt betingade problem. Även om författarna har förståelse för regeringens beslut om ett flyktingstopp i det akuta läge som uppstod i november förra året, förknippar de inte flyktingarna i sig med någon kris i en svensk kontext. I stället betraktas de här som en del av lösningen på de betydligt allvarligare problem som vi står inför. Ett sådant är att den nordiska välfärdsmodellen har rustats ner istället för att förnyas och utvecklas. Det fina i kråksången är dock att det finns alternativ till det dystra scenariot. Det krävs en omställning i huvudet på oss alla. Och att migranterna behövs råder det ingen tvekan om här. Nilsson och Nyström har konkreta och handfasta svar på vad som krävs. I princip handlar det om att rusta upp samhällets resurser, välfärden, utbildningssystemet och arbetsförmedlingen; den reguljära arbetsmarknaden behöver också återupprättas och saneras. Det var länge sedan jag läste något som så tydligt präglas av möjligheternas imperativ och som dessutom underbyggs med sakliga argument och vederhäftig statistik. ”Flyktingkrisen” placeras också i ett historiskt perspektiv, vilket är absolut nödvändigt för att förstå migrationens betydelse och roll i vår egen samtid.

Den ständigt pågående svartmålningen och de alarmistiska debatterna om ”flyktingkris”, utanförskap, islamistisk radikalisering och den hotade ”svenska” kulturen som har varit så dominerande i såväl media som i den politiska debatten har satt agendan för hur vi ska tolka effekterna av migration och flyktingskap. Den under ytan grasserande normativa svenskheten som är så genomfalskt konstruerad och i grunden hämtad ur 1800-talets chauvinistiska och nationalkonservativa kulturfilosofier lyckas trots allt förnuft, alla empiriska studier, all beprövad erfarenhet och forskning ändå bryta igenom och påverka inriktningen på politiken. All statistiskt underbyggd kunskap skuffas undan och istället har argument och påståenden baserade på upplevelser och känslor varit styrande för såväl beslutsfattare som debatter i media. Därför är det så befriande med de sakligt underbyggda diskussioner och konkreta förslag till åtgärder som presenteras i Nyströms och Nilssons bok. Det är som att komma ut ur en unken 1930-talskammare och få andas frisk luft. Jag hoppas verkligen att den kan vara början på ett nytt debattklimat och en kursändring i vårt land.

Martin Renton på Malmö Live

$
0
0

Den 11 augusti föreläste Martin Renton från Challenging Learning på Malmö Live för samtliga lärare som tillhör innerstadens utbildningsområde. Han pratade bland annat om vikten av att elever själva blir aktiva i bedömningen av sitt eget lärande.

Hela föreläsningen filmades och finns nu tillgänglig för Malmö stads pedagoger som strömmande media via SELMAVar du inte på plats och kunde ta del av föreläsningen så har du nu 113 väldigt intressanta och lärorika minuter framför dig. Hur kan ni använda föreläsningens innehåll på er skola?

Trevlig helg!

OBS! I nuläget kan man endast titta på föreläsningen från en dator som ingår i Malmö stads slutna nätverk.

Film och foto: Chris Munsey

Viewing all 524 articles
Browse latest View live


Latest Images