Quantcast
Channel: Grundskola 4-6 – Pedagog Malmö
Viewing all 524 articles
Browse latest View live

Elisabet Graci – Rosengårdsprojektet Hälsa och lärande

$
0
0

Att organisera för lärande är en förutsättning för att rikta organisationens kraft mot en gemensam riktning. Hur ökar vi måluppfyllelsen? Hur ökar vi hälsan och samarbetet mellan vuxna? Vad kan du som chef eller medarbetare göra? Ta del av skolutvecklingsprojektet utifrån evidens ” hälsa och lärande i skola/förskola” som innefattade 1200 medarbetare i Rosengård.
Elisabet Graci, specialist organisationspsykolog på PI. Ger stöd och metodutveckling till chefer och ledningsgrupper

Lyssna till Elisabet på Pedagog Malmö Live!


Rebecca Ryd – Varför relationer och lågaffektivt bemötande är viktigt för inlärning

$
0
0

Jag kommer prata om relationen som bärande för lärande. Vi går en promenad via anknytning och trygghet till relationen som grunden till utforskande. Jag ger ett utvecklingspsykologiskt perspektiv på varför skolans sociala uppdrag är så viktigt för att öka måluppfyllelsen, speciellt för elever som kommer från otrygga förhållanden. Avslutningsvis ger jag några metod- och lästips om lågaffektivt bemötande som kan vara bra att ha med sig.

Lyssna till Rebecca på #PML16 sen 27 september.

Susanna och Nikola – Språkutveckling med hjälp av film och drama.

$
0
0

Susanna Sjöstrand och Nikola Petranovic – förstelärare på Örtagårdsskolan – berättar om hur de arbetar språkutvecklande med drama, teater och film i SO-ämnena. Med drama har man alla förutsättningar att arbeta språkutvecklande, för genom upprepning erövrar eleverna språket och gör det till sitt eget. Dessutom presenterar de konkreta tips på hur man skapar en miljö för eleverna genom digitala verktyg som greenscreenappar där eleverna kan befinna sig var de vill i världen.

Lyssna till Susanna och Nikola på Pedagog Malmö Live! i september.

Lars Meding – Digitaliseringen, arbetslivet och skolans arbetsformer

$
0
0

Mot bakgrund av digitaliseringen och framväxten av en ny kunskapsekonomi, samt att skolverket skrivit in digital kompetens i våra styrdokument, diskuterar vi hur vi kan förändra sättet vi arbetar i skolan. Hur rustar vi våra elever för framtidens arbetsliv? Vilka kompetenser krävs? Vilka kompetenser behöver våra elever utveckla? Och inte minst… hur förändras lärarrollen?

Lyssna på Lars på Pedagog Malmö Live!

Ingela Roxenby – Sociala Berättelser – teori och praktik

$
0
0

Sociala berättelser är en metod som hjälper barnet att förstå och hantera sociala sammanhang bättre. Genom förförståelse och perspektivträning kan barn få en större inblick i hur andra människor tänker och agerar. Berättelserna är skrivna specifikt utifrån ett barns behov och förutsättningar. Det blir en teoretisk introduktion följt av praktiska övningar. Du kan ha med dig en färdig Social Berättelse därifrån som är klar att börja använda med ett barn dagen efter!

Lyssna till Ingela på Pedagog Malmö Live! den 27 september.

Holmaskolan berättar om hur de arbetar upplevelsebaserat

$
0
0

Susanne och Lena arbetar på Holmaskolan som ligger i ett socioekonomiskt utsatt område.
Vi vill tillsammans med våra kollegor beskriva hur skolan i undervisningen använder en struktur för att befästa begrepp som ger en djupare ordförståelse och omvärldsuppfattning kopplat till detta.
Detta gör vi genom att regelbundet ge oss ut på upplevelser.
Dessa upplevelser förarbetas och efterarbetas utifrån en särskild struktur (mall) som vi byggt upp.
Genom vårt arbete ser vi att eleverna bättre lär sig begrepp, får en större omvärldsuppfattning och därmed kan utveckla sina förmågor att t.ex. koppla, se sammanhang och jämföra på ett bättre sätt.

Ta del av Holmaskolans arbete på Pedagog Malmö Live! den 27 september.

Petra och Lotta – Skolbibliotek i världsklass

$
0
0

Petra och Lotta från Polhemsskolan i Lund berättar på Pedagog Malmö Live! om hur de arbetar för att vara ett skolbibliotek i världsklass.

Träffa dem den 27 september!

Cecilia Holmkvist – Vägen till grundsärskola, från misstanke till beslut

$
0
0

I min roll som enhetschef vid Grundsärskolans resursteam tar jag dig med på en guidad tur på temat grundsärskola, genom processen från misstanke till beslut, med fokus på skolledarens och huvudmannens ansvar. Lovar dessutom att bjuda på ett par statistiska guldkorn och förhoppningsvis slå hål på några vanligt förekommande fördomar. Välkomna!

Du har väl inte missat Pedagog Malmö Live! den 27 september?


Linda, Lina och Jessica – En framgångsrik resa till ökad måluppfyllelse där eleverna äger och ser sitt lärande

$
0
0

Istället för att låta eleverna anpassa sig efter läromedel i matematik valde vi att låta undervisningens innehåll och metoder anpassas efter elevernas förutsättningar. Vi visar här tydliga strategier för att planera och genomföra individualiserad undervisning med stöd av bland annat olika fokusområden. Ni får konkreta exempel på hur vårt förändringsarbete har gått till och hur vi har gjort NCM:s Förstå och använda tal till elevernas eget utvärderingsverktyg. Eleverna är delaktiga i klassens utveckling och var och en tar ansvar för sitt eget lärande.

Lyssna till Nydalalärarnas matematikresa på Pedagog Malmö Live!

Pernilla om HBTQ i skolan

$
0
0

Jag heter Pernilla och arbetar på Rönnenskolan som skolkurator.
Jag kommer att prata kring HBTQ i skolan och hur vi kan arbeta för att vara öppna som skola. Hur lätt är det för en elev att komma ut i dag i er skola? Hur lätt är det för en personal? Vad kan vi göra för att vidga inkluderingen, tänka bortom binära och heteronormativa strukturer och faktiskt på riktigt vara en öppen skola? Välkommen på ett pass som är som Pride- mycket glädje och kampvilja!

Christian Svensson – Kreatech

$
0
0

Christian Svensson från STPLN presenterar projektet Kreatech och sitt mobila makerspace som erbjuder workshops ute på skolor och fritidsgårdar. Efter en kort presentation visar vi några olika workshops från vårt program! Testa till exempel att måla elektriska kretsar och programmera dem eller få inspiration hur du kan arbeta med att integrera teknik i undervisningen.

Skapa med Christian på Pedagog Malmö Live!

Rebecca och Johanna – Infomentor

$
0
0

På Rörsjöskolan Zenith har vi arbetat med Infomentor i ca tre år och vi vill gärna dela med oss av hur vi har arbetat med det systemet i en kort föreläsning samt workshop. Ta med dator och inloggning till Infomentor. Välkomna.

Lär dig mer om hur man kan arbeta med Infomentor den 27 september.

Caroline, Katarina & Maria – Kultur för högre måluppfyllelse!

$
0
0

Välkommen till ett samtal kring kulturens roll i skolan. Vad kan vinsten vara att jobba med externa kulturaktörer och hur gör man? Hur kan vi både värna kulturens egenvärde men även se kultur som en del i lärandet och måluppfyllelsen? Är kultur undervisning? Ska kultur vara undervisning?
Samtalet startar i LGR 11 och landar i en workshop där vi lär av varandra.

Vi som leder samtalet är Maria Hörman Sällberg, samordnare och kultursekreterare på Barnkulturenheten Kulturförvaltningen, Caroline Ulvsand, kultursekreterare Pedagogisk Inspiration och Katarina Svenning, förstelärare, ansvarig Skapande skola och kulturombud Dammfriskolan.

Lyssna på Caroline, Katarina & Maria på Pedagog Malmö Live! den 27 september.

Annika och Maria – Effektiv inlärning med träningspass? – Ett exempel på hur lärare kan forska i klassrummet

$
0
0

Det är på träningspassen det händer! Här föds kreativa lektionsupplägg som kan inspirera till lust att lära. Varför inte strukturera en lektion som ett mentalt träningspass?
Vi presenterar hur en idé utvecklas från träningscykeln till klassrummet. Men hur förankrar vi metoden vetenskapligt?

I workshopen presenterar vi ett konkret lektionsexempel där du både får pröva, reflektera och diskutera hur vi metodiskt kan stimulera elevernas lärande. Du får också ta del av exempel på hur vi kan analysera undervisningsmetoden och vidareutveckla den.

Annika Andersson, lektor S:t Petri skola och projektledare VIS, Vetenskap i Skolan
Maria Brännström, verksamhetsledare VIS, Vetenskap i Skolan

Fundera över lärande med Annika och Maria på Pedagog Malmö Live! den 27 september.

www.visvis.se

Laid Bouakaz – Anta utmaningarna på en mångkulturell skola

$
0
0

Laid Bouakaz är verksam som universitetslektor och forskare i interkulturell pedagogik vid Malmö högskola. Som forskare, språklärare och f.d. rektor har Laid skaffat sig gedigen teoretisk och praktisk kunskap om den mångkulturella skolan i allmänhet, och i synnerhet beträffande mångkulturella skolfrågor, föräldrasamverkan och nyanlända elevers skolsituation i Sverige.


Susan Mehler – English Verbs – transform your teaching!

$
0
0

Börja konversera på engelska på 45 minuter? Är det möjligt?

Svaret är: ”JA!” Med fokus på verb, ordklasser och enkla ordföljdsregler kommer vi i denna workshop att lära oss hur vi kan hjälpa barn till enkel konversation inom en timme. När våra barn kommer på hur duktiga de är, får de omedelbar motivation att lära sig ännu mer.

Vi kommer att ha en snabb grammatisk genomgång och använda oss av lek och bilder för att lära oss hur vi kan ge undervisning i engelska en ”kick”. Vår workshop kommer att använda mycket engelska och riktar sig till de som undervisar engelska till elever i yngre åldrar.

Workshopen på Pedagog Malmö Live! undervisas av Susan Mehler, som har varit adjunkt på både Karlstad och Örebro Universitet, och nu undervisar i engelska som modersmål i Malmö Stad.

Katarina Svenning – Vampyrer i engelskundervisningen

$
0
0

I mitt arbete som engelsklärare utgår jag mycket från populärkultur och elevernas intressen när jag planerar min undervisning. På studiedagen den 27 september tänkte jag visa ett exempel hur jag och mina elever jobbar med skönlitteratur, historia, litteraturhistoria, läsförståelse, etiska dilemman och mycket mer under temat Vampyrer.
I min workshop tänkte jag prata lite om vampyrer i allmänhet och lite om hur man kan bygga ett stort projekt så att det innefattar de flesta kunskapskraven i ett.

Katarina Svenning är förstelärare på Dammfriskolan och undervisar i engelska och tyska. Hon föreläser på Pedagog Malmö Live! den 27 september.

Birger Emanuelsson – Ekosystemtjanster: Vad naturen gör för dig!

$
0
0

Naturpedagogen Birger Emanuelsson bjuder in till en workshop som tar med dig till Käglinge och Torup för att titta närmare på några av de livsviktiga gratistjänsterna som naturen utför för människan. Upptäck mångfalden av ätliga växterna och bär som finns i naturens eget skafferi. Får reda på vad dammar har för betydelse – både för biologisk mångfald och för översvämningsskydd. Titta in i binas underbara värld – och lär dig mer om dessa små djur som betyder så oerhört mycket för oss.

Få reda på vad naturen kan ge dig och dina elever på Pedagog Malmö Live! i september.

Eva Hörnblad – Pedagogiska kartor i praktiken

$
0
0

I http://kartor.malmo.se/pedagogiskakartor/ finns aktivitetstips om hur man jobbar med utomhusmiljön som en integrerad lärmiljö. Övningarna speglar många olika ämnen. Aktivitetstipsen i ”Närmiljö som lärmiljö” är både knutna till specifika platser i Malmö, men kan också användas på andra ställen. Vi tittar kort på hur kartan fungerar, men till största del provar på aktivitetstips som finns att hämta på sidan.

Häng med Eva på Pedagog Malmö Live! den 27 september.

Malmö Stads Läslyft

$
0
0

Under förra läsåret deltog ca 500 lärare i Malmö i Skolverkets kompetensutveckling Läslyftet. Läslyftet är en nationell satsning som har sin utgångspunkt i de sjunkande  resultaten i läsförståelse hos våra elever och som betonar vikten av att eleverna ges förutsättningar att utveckla läsande och skrivande i alla ämnen. Texterna som ingår bygger på aktuell forskning och har skrivits av experter inom läs och skrivutveckling. Fortbildningen bygger på ett kollegialt lärande där lärare samtalar kring texter och aktiviteter och delger varandra tankar och erfarenheter.

Utvärderingen, som gjordes i maj efter första årets satsning, visar att mer än 90 % av deltagarna anser att Läslyftet har påverkat deras undervisning. Ca 60% svarar att de arbetar mer medvetet med texter i sin undervisning och drygt 50% att de använder språkutvecklande metoder och textsamtal mer medvetet än tidigare. Läslyftet har med andra ord påverkat möjligheterna för eleverna till språkutveckling  i alla ämnen positivt.

Inför nästa läsår ser vi dock att betydligt färre grundskolor i Malmö valt att delta i Läslyftet vilket är mot trenden i övriga Sverige. Med tanke på omfattningen av satsningen och de goda resultaten efter första årets arbete hade det varit önskvärt att arbetet fått fortsätta i större utsträckning.  Handledare menar att det var först i slutet av läsåret som effekterna av insatsen blev tydliga. Att förändra fortbildnings- och undervisningskultur tar tid och kräver ett långsiktigt arbete.  Under första året provade och  reflekterade lärarna kring övningar och teori. Ett andra år hade kunnat ge möjlighet till att förändra arbetssätten mer på djupet så att ett nytt förhållningssätt till språk i alla ämnen och allas ansvar att utveckla det förverkligas.

Vid de skolor som fått statsbidrag har handledare fått utbildning av Skolverket och Malmö Högskola. Dessa handledare, och även de som varit handledare utan statsbidrag, har fått stor erfarenhet av av att handleda det kollegiala lärandet. Deras erfarenhet bör tas tillvara i skolornas fortsatta utvecklingsarbete. De kommer att erbjudas fortsatt stöd på Malmö Högskola i  arbete med Läslyftet och annat kollegialt lärande. Se anmälan här 

Detta läsår kommer gymnasieskolorna att påbörja arbetet med Läslyftet. Erfarenheterna från grundskolans första år har tagits till vara och legat som grund för de förberedande handledarträffar som hållits under våren med gymnasielärarna. Det finns nu även möjlighet för förskolor att planera för och delta i Läslyftet.

På Pedagogisk Inspiration fortsätter vi att på olika sätt följa och stödja arbetet med Läslyftet. Detta gör vi bl.a. genom att bjuda in till träffar både med grundskolans och gymnasieskolans handledare (Pedagog Malmös kalendarium).

Mer information om Läslyftet finns på Läs- och skrivportalen.

Text: Anna Jeppsson och Cristina Nordman

 

Viewing all 524 articles
Browse latest View live