Språk- och ämnesutvecklande undervisning på Pedagogisk Inspiration Malmö.
Lärstrategier – strategiområden
Del 2 – Strategier för läsinlärning och läsutveckling
Under nästan två års tid har vi på Pedagogisk Inspiration Malmö (före detta FoU Malmö-utbildning) arbetat med att sprida lärstrategier bland Malmös pedagoger. Genom detta arbete hoppas vi kunna bidra till en större samsyn kring och kunskap om vad språk- och ämnesutvecklande undervisning är och därmed verka för en mer likvärdig utbildning för alla Malmös elever. Anledningen till att vi valt att arbeta med lärstrategier är att de syftar till HUR någonting görs snarare än vad som görs och att de är lika användbara för alla lärare i alla åldrar och ämnen. De kan alltså utgöra en röd tråd i undervisningen inom en hel skola eller, på sikt, inom hela Malmö.
I detta inlägg kommer jag att berätta hur vi arbetar med strategier för läsinlärning och läsutveckling och koppla till den litteratur vi lutar oss mot. Litteraturen vi använder finns på många skolor i Malmö och kan också lånas genom Pedagogisk inspiration, läs gärna mer på http://pedagog.malmo.se/2015/02/03/litteratur-for-kollegialt-larande-kring-sprak-och-amnesutveckling/. Genom att anordna studiecirklar utifrån litteraturen kan man skapa förutsättningar för att diskutera, prova och fatta beslut om gemensamma strategier för en språk- och ämnesutvecklande undervisning.
Läsinlärning
På Pedagogisk Inspiration arbetar vi med att stötta och utveckla arbetet med ‘Att Skriva sig till Läsning’ (ASL) på skolor i Malmö. ASL är en strategi för barn och ungas skriv- och läslärande där datorn används som skrivverktyg. Det inkluderar även ett explicit språkutvecklande arbete i ett sociokulturellt sammanhang samt ett formativt förhållningssätt. Arne Trageton, norsk forskare och pedagog står bakom arbetssättet. Mer om detta arbete kan ni läsa på Pedagog Malmö, temablogg ASL http://pedagog.malmo.se/theme_blog/att-skriva-sig-till-lasning/och på bloggen http://asl-tips.blogspot.se/
Läsutveckling
Lika viktigt som att ha strategier för arbetet med elevernas läsinlärning är det att ha strategier för den fortsatta läsutvecklingen. Samhället ställer höga krav på läs- och skrivförmåga och på att kunna tolka och förstå texter av olika slag, men vilka metoder har vi för att stötta eleverna i deras läsutveckling? Hur lär vi eleverna att läsa och förstå ämnestexter genom hela sin skolgång? Tar vi ibland för givet att alla kan läsa alla typer av texter i alla ämnen och hur fungerar det? Det är viktigt att vi ställer oss denna typ av frågor för att synliggöra om någonting behöver förändras i undervisningen så att alla elever får bästa tänkbara förutsättningar för att läsa och förstå texter i alla ämnen.
Strategier för läsutveckling handlar om att synliggöra för både pedagoger och elever hur vi gör när vi läser. Fokus i såväl det kollegiala lärandet som i undervisningen blir alltså att skapa medvetenhet kring vilka strategier skickliga läsare använder och ge alla elever möjlighet att utveckla dessa strategier. Strategierna bör användas såväl före som under och efter läsningen.
Som en röd tråd genom allt arbete med läsutveckling betonas vikten av väl fungerande, strukturerade samtal om text. I dessa samtal är eleverna aktiva i att ställa frågor, reflektera och diskutera och läraren agerar förebild, tänker högt och stöttar eleverna i deras arbete. Liksom i alla former av interaktion och stöttning ska arbetet leda till att eleverna bli mer och mer självständiga efter hand. Läs gärna mer om interaktion och stöttning på http://pedagog.malmo.se/2015/02/03/larstrategier-pa-pedagogisk-inspiration/
Genom att utgå från elevernas förförståelse kring det man ska läsa om, skapar man goda förutsättningar för givande samtal där alla kan delta. För flerspråkiga barn är det särskilt viktigt att man säkerställer att man har gemensamma referensramar att utgå ifrån. Genom att låta eleverna diskutera sina inre bilder och göra kopplingar till sina kunskaper och erfarenheter kan man skapa dessa gemensamma referensramar och på så sätt även en större förståelse för det man läser.
Lässtrategier
Arbetet med lässtrategier utgår från elevernas förkunskaper, fokuserar på samtalet/dialogen och bygger på en explicit undervisning där läraren förklarar och modellerar kognitiva strategier. Fyra huvudstrategier är centrala; att förutspå handlingen, att ställa egna frågor om texten, att klargöra otydligheter och att sammanfatta texten. Mer om dessa strategier kan man läsa i Barbro Westlunds bok Att undervisa i läsförståelse. Vi arbetar också med att ”packa upp text”, att organisera text i olika former av översikter och att arbeta med jämförelser. Detta är lässtrategier som man kan läsa mer om i Maaike Hajer& Theun Meestringas bok Språkinriktad undervisning.
På våra kurser och i våra praktiknära insatser arbetar vi med att tillsammans prova olika lässtrategier för att sedan prova dem i elevgrupperna. Fler lässtrategier finns beskrivna i litteraturen ovan.
Linda Asplund
Samordnare Språk- läs- och skrivutveckling på Pedagogisk Inspiration Malmö
Del1: Lärstrategier på Pedagogisk Inspiration Malmö – interaktion och stöttning